Terug naar overzicht
Advocaatmaker

Advocaatmaker

Openluchtmuseum Het Hoogeland

Ik zie het nog vóór mij. Hoe mijn oma op een stoel zat met die advocaatmaker op haar schoot.

Jan Bisschop, 67 jaar

Dit is een buis waarmee mijn oma advocaat maakte. Als kind stond ik ernaar te kijken hoe ze dat deed. In die tijd kwam ik vaak bij opa en oma. Mijn moeder is een paar keer ernstig ziek geweest en dan bleef ik bij opa en oma.

Ik zie het nog vóór mij. Hoe mijn oma op een stoel zat met die advocaatmaker op haar schoot. In die buis deed ze eieren, suiker en jonge jenever. De buis werd dan in een bak met warm water gezet. In de buis zit een stang, met daaraan een plaatje met gaatjes bevestigd. Met die stang moest je dan stampen. Op die manier maakte zij advocaat.

Normaal maakte men advocaat met brandewijn. Maar mijn oma deed dat met jonge jenever, omdat opa dat wat zachter van smaak vond. Brandewijn is scherper. Opa hield niet van sterke drank, maar advocaat dat vond hij wel lekker. Hij was daar gek op! Ik kan mij herinneren dat oma de advocaat maakte voor speciale gelegenheden. Nee, zeker niet dagelijks. Alleen voor hoogtijdagen of voor zondagen.
Mijn opa en oma hadden een boerderij aan de Waterhuizerweg in Haren. Ze hadden zelf kippen. En ja, die eieren werden gebruikt voor het maken van de advocaat. En we hadden ook slagroom van de melk van de eigen koeien. Slagroom met advocaat, dat was een enorme traktatie! Ik mocht als kind van een jaar of acht ook even proeven. Een lepeltje advocaat met slagroom, ik vond het heerlijk!