Terug naar overzicht
Bakkerskar

Bakkerskar

Openluchtmuseum Het Hoogeland

Mijn man had een bakfiets met bakkerskar.Toen hij voor het eerst met de bakkerskar reed was hij veertien, vijftien jaar.

Reina Alkema, geboren in Baflo

De bakkerskar ken ik van de Alkema’s, mijn mans familie. Die waren bakker, aan de Hoofdstraat in Warffum. Tegenover de gereformeerde kerk. De namen staan er nog altijd in de gevel van het pand gegraveerd: G.M. Alkema en J.G. Alkema-van Dijken. Hier in Warffum waren negen bakkers. Later zijn die samengegaan.

De bakkerij was achterin, in een hele grote schuur. Die staat er nog altijd. Ze bakten alles: wit, bruin brood, volkorenbrood, roggebrood. Op oudjaarsdag gingen ze oliebollen bakken. Wij verkochten die dan. Ik heb er wel een verbrande duim van gehad. Je prikte de oliebollen op een vork en met de duim kwam je er dan tegenaan. Het was druk, maar wel een leuke tijd, hoor.

Mijn man had een bakfiets met bakkerskar. Daarmee ging hij brood rondbrengen. Alleen op zaterdag, want door de week ging hij hier in Warffum naar de HBS. De andere dagen van de week ging zijn vader het brood rondbrengen.

Toen hij voor het eerst met de bakkerskar reed was hij veertien, vijftien jaar. Toen is-ie op de weg naar Den Andel ’s morgens vroeg een keer met bakfiets en al in de sloot gereden. Hij was niet dronken, hoor!