Terug naar overzicht
Palingtuik

Palingtuik

Visserijmuseum Zoutkamp

Met deze haak gingen ze bij die oevers langs. Dan stak je daar zo in. En als er paling in zat, dan bleef die haken achter de weerhaak.

Bé Wiertsema, geboren in Uithuizermeeden

Dit is een palingtuik. Hij is gesmeed uit één blad ijzer. Dat wordt door een smid uitgeslagen, dungeslagen. Dan worden die weerhaken erin gemaakt. Dit is een drietenige haak.

Thuis hadden wij ook zo’n ding, herinner ik mij. Maar het is een verboden vismethode, al jaren. Mijn vader, die was ook nog al eens een keer bezig met wat niet helemaal..…., hè? Op gebied van visserij, jacht.

Vroeger werd in de kanaaloevers een laag met wilgentenen ingezet. Om te voorkómen dat de wallen instortten. Tegenwoordig doen ze dat met hardhout en vlechtwerk. Maar vroeger gebruikte men daarvoor wilgentenen. En de paling die gaat daar dan tussen zitten.

Met deze haak gingen ze bij die oevers langs. Dan stak je daar zo in. En als er paling in zat, dan bleef die haken achter de weerhaak. Dus elke keer als je de haak terugtrok, kon je zien of je beet had.

Ik ben opgegroeid op een boerderij. Je had er tochtsloten en bermsloten, die hadden ook zo’n beschoeiïng van wilgentenen. Daar verschalkte je ook wel eens een keer een paling. En zette er fuiken neer. Er werden wel eens fuiken in beslag genomen. Maar goed, dat hoorde er gewoon als hobby een beetje bij. Dat was het risico van het vak, ja.