Terug naar overzicht
Waaier

Waaier

Landgoed Verhildersum

Als je aan het handvat draaide, ging de waaier draaien zodat er wind door het graan werd geblazen.

Ale Havenga, geboren in Eelde

Speel af
bekijk video

De waaier is een speciale machine om het graan te schonen, nadat je het hebt geoogst. Het onkruid en de strootjes kun je ermee uit het graan blazen. En er zit een aantal zeven in de waaier, van grof tot fijn. Daarmee kun je het graan op grootte sorteren. Je kunt er niet alleen graan in doen, maar ook andere gewassen zoals mosterdzaad en koolzaad. Het is een heel multifunctionele machine.

Het gewas werd boven in de waaier gegooid. Als je aan het handvat draaide, ging de waaier draaien zodat er wind door het graan werd geblazen. Het was heel belangrijk dat de man die stond te draaien altijd dezelfde snelheid hield. Net als een orgelman.

Het onkruid werd naar voren geblazen. De zwaardere deeltjes, strootjes en granen, kwamen op de zeef te liggen. En dan kwamen dus vervolgens de granen er aan de onderkant uit. Daar stond een korf, die regelmatig werd geleegd in een zak. De strootjes en dergelijke, die niet door de zeef zakten, kwamen er aan de andere kant uit.

Mijn herinnering aan de waaier is, dat ik het zo’n bijzondere machine vond. Zó interessant! En dat heb ik nog steeds. ’t Is eigenlijk een kleine stukje industriële revolutie.