Weckfles
Openluchtmuseum Het Hoogeland
O wee, als moeder aan het wecken was! Dat was altijd een strijd.
O wee, als moeder aan het wecken was! Dat was altijd een strijd. Dan kon ik maar beter niet op tijd thuis komen, want ze was niet te gebruiken. Vlees, boontjes, peertjes kwam er in de weckflessen. Rabarber ook wel. Veel groente uit eigen tuin.
Wecken is een manier om groente en fruit langer houdbaar te maken. De weckketel was een vrij grote ketel waarin water aan de kook werd gebracht. Al die flessen en potten met inhoud kwamen in die ketel om gekookt te worden. Er was een thermometer bij, die stond in het midden van de ketel.
Om de deksels van de weckflessen en potten vast te maken, kwamen er dan beugels op. En als het was afgekoeld, dan deed ze die beugels er even af, om te voelen of de deksels waren vastgezogen. Het waren deksels met rooie, brede rubberen ringen. Met een lipje eraan.
Moeder was heel gelukkig als de weckflessen later afgekoeld waren en alle deksels zaten goed vast. Dan was ’t weer goed gelukt!