Terug naar overzicht
Zichten

Zichten

Landgoed Verhildersum

Ik heb hier n zicht in mien hand en n welhoak. En dei worden bruukt om te zichten.

Speel af
bekijk video

t Is de kunst om er een beetje n schiere schoof van te moaken, zo. Dat je t tegen de vout aan holden. Zicht dr onder, welhaak dr onder, en zo. En doar ligt er.

Ik heb hier n zicht in mien hand en n welhoak. En dei worden bruukt om te zichten. As ik begun te zichten den mout ik dit ding eerst schaarp hebben. En dat heb ik doan deur m te hoaren. En den mout er nog strekeld worden. En dat zol ik even veur doun. En dat het ok n apart geluud. En dat geluud is ok wel leuk om te heuren. En dat dou ik mit n strekel. Dei heb ik altied bie mie op mien rug.

En dit is n strekel. En as ik den strekeln goa, den heb ik ok weer twai verschillende klanken doar in. En dat eerste stuk …… En den mout ik m doar nog even doun, den hold ik m hier vast…..

Mensen mosten vrouger alles zo zichten. Den begunnen ze smörgens om vaaier, vief uur. Tot soavonds loat. Zwoar waark. En tot, op den duur, kwam de zichtmachine. En dat was, het olle verhoal dat mien opa wel eens vertelde dat was natuurlijk een geweldige inbreuk op de aarbaid. Dus wat gebeurde der: den kwam de machine en den werden der wel iezeren pinnen in het koren sloagen om die machine moar stuk te kriegen. Want het was het probleem: die personen dei dat deden, de arbeiders van vrouger, die hadden den gain waark meer. Allain dei ontwikkeling gong gewoon deur, waardoor ains den de combinen kommen. Tegenwoordig heb je natuurlijk combines, ja die draaien in een week honderd bunder. Dat is onvoorstelboar veul.