Terug naar overzicht
ZK-6 'Hoop op zegen'

ZK-6 'Hoop op zegen'

Visserijmuseum Zoutkamp

De ZK6 was van rederij Scherpenhuis. Jan Scherpenhuis was een vishandelaar, hij had de financiële middelen om een trawler op te kopen.

Betto Bolt

De Zoutkamp 6 Hoop op Zegen, een trawler, voer tot 1937. Hij viste op een wat steenachtige bodem, noem het maar een “scherp” gebied. Dan zouden de netten eigenlijk iets sterker en zwaarder moeten zijn. Maar dat kon niet, want men moest die netten met de handen binnen trekken. Dan moest er meer volk aan dek zijn, maar daar had je de mankracht niet voor.

De ZK6 was van rederij Scherpenhuis. Jan Scherpenhuis was een vishandelaar, hij had de financiële middelen om een trawler op te kopen. Die gooide hij dan in de vaart en die zorgde dan dat hij zijn handel kreeg, zijn vis. De handel stuurde de visserij, dat zag je bij dit soort schepen.

De grote handelaren, de grote rederijen, die had je met name in Katwijk, IJmuiden en Scheveningen. En hier op Zoutkamp had je dan vroeger rederij Scherpenhuis. Die had trawlers in de vaart en die vissers waren in deelloon; ze kregen een deel van de vangst. Want dan wist de handelaar dat de vissers goed hun best deden. Dat ze fel visten, om zoveel mogelijk vis boven water te halen. Dat was hun loon, hun inkomen.

Je had in die tijd maar heel weinig particuliere rederijen. Na de oorlog werd de visserman meer zelfstandig, kon hij zelf investeren in een scheepje. Je kreeg de garnalenvisserij: ieder had zijn eigen schip, de visser was schipper/eigenaar van het scheepje. Hij ging garnalen vissen. Of tong, schol, zeevis.